AD

Baanbrekende samenwerking is ideaal voor Yasmin: ‘Ik bepaal zelf wannéér en wáár ik werk’

Onze Flexpert Yasmin Kolkman vertelt in het AD hoe ze haar werk helemaal op haar eigen manier kan doen dankzij Flexpertise Zorg. Ze werkt waar en wanneer het haar uitkomt, heeft zekerheid van een vast contract én krijgt de kans om in verschillende zorgorganisaties een kijkje te nemen. “Ik ben echt baas over mijn eigen tijd,” zegt Yasmin. Benieuwd hoe ze dat precies doet en wat ze ervan vindt? Lees haar hele verhaal in het artikel!

Baanbrekende samenwerking is ideaal voor Yasmin: ‘Ik bepaal zelf wannéér en wáár ik werk’​

 De ene dag werkt ze als verpleegkundige bij Zorggroep Apeldoorn, de andere dag bij woonzorgorganisatie Rumah Saya in Ugchelen. Op dagen en uren die háár uitkomen. Zo heeft Yasmin Kolkman (26) uit Apeldoorn grip op haar werk. Tóch is ze in vaste dienst, bij wéér een andere zorgorganisatie, namelijk Atlant. Hoe zit dat?

Kolkman trad per 1 juni in dienst bij Flexpertise Zorg, een flexpool waarin vijf zorginstellingen in Apeldoorn samenwerken. Flexpertise Zorg begon dit voorjaar als een pilot om enerzijds aantrekkelijk te zijn voor zorgmedewerkers die flexibel willen werken en anderzijds een oplossing te bieden voor de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) die per 2025 van kracht wordt.
 
Daarin gaat de Belastingdienst namelijk strenger optreden tegen bedrijven die werken met zzp’ers die eigenlijk in loondienst horen te zijn. Dat gaat dus ook gevolgen hebben voor zzp’ers in de zorg. Zij kunnen hun werk zien opdrogen, omdat organisaties geen opdrachten meer geven om te voorkomen dat ze straks een naheffing krijgen.
 

Pionieren

Initiatiefnemer en coördinator Claudia Verheggen pioniert via Flexpertise Zorg sinds dit voorjaar met dit regionaal werkgeverschap. ,,Dit houdt in dat een zorgmedewerker een dienstcontract krijgt bij één zorginstelling, maar ingezet kan worden bij meerdere instellingen. Dat dienstverband biedt de zorgmedewerkers de voordelen van pensioenopbouw en doorbetaald verlof.”
 
 
“Tegelijkertijd kunnen we zo aan hun wensen tegemoet komen. We weten namelijk dat zeker jongeren neigen naar een zzp-bestaan in de zorg omdat ze zo flexibeler zijn. Maar dat wordt moeilijker met de Wet DBA.”

De flexibiliteit is wat Yasmin Kolkman, die voor ze bij Flexpertise Zorg in dienst trad via uitzendbureaus werkte, zo aanspreekt. ,,Ik heb gekozen voor een contract van zestien uur. Dat aantal uren ben ik dus verplicht per week te werken. De eerste maand werk je dan bij de werkgever waar je in dienst bent. Daarna mocht ik ook intekenen op diensten van de vier andere deelnemende organisaties. Via een app heb ik inzage in de roosters. Ideaal, ik werk wanneer ik kan en wil.”

In werkelijkheid werkt Yasmin inmiddels meer dan zestien uur per week. ,,Als het rooster me past, waarom niet? De extra uren worden natuurlijk wel betaald. Als ik wil kan ik samen met mijn manager het contract wijzigen naar bijvoorbeeld 24 uur. Daar denk ik over na. Voordeel van hoe ik nu werk bij Flexpertise Zorg is dat ik er nog wat naast kan doen. Ik ben baas over mijn tijd.”
 
Yasmin Kolkman vindt haar werk bij verschillende zorgorganisaties bovendien verrijkend. ,,Ik vind het zinvol om in de keuken van meer zorgorganisaties te kunnen kijken. Het is mooi om te zien hoe iedere organisatie er weer andere werkwijzen op nahoudt. Daar leer ik van. Bovendien kunnen de zorgorganisaties zo ook van elkaar profiteren. Ik kan bijvoorbeeld iets over de werkwijze bij de ene organisatie overbrengen naar de andere.”
 

Blauwdruk

Volgens Claudia Verheggen is de samenwerking tussen de Apeldoornse zorgorganisaties een van de eerste in het land die op deze wijze de nieuwe wet het hoofd kan bieden en tegelijkertijd aantrekkelijk is voor zorgpersoneel. ,,Ik heb hierover geregeld contact met het ministerie van volksgezondheid. Ik krijg vanuit het land veel vragen over onze samenwerking in Apeldoorn. We zijn nu bezig met het schrijven van een blauwdruk, zodat andere organisaties niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden en er ook kennis van kunnen nemen.”

De pilot, die eind van dit jaar afloopt, wordt waarschijnlijk met een half jaar verlengd, meldt Verheggen. ,,Zodat we er zeker van zijn dat deze regionale samenwerking een uitkomst is voor zzp’ers en uitzendkrachten. ,,We hebben nu 17 zorgmedewerkers – we noemen ze flexperts – in dienst en daarnaast zijn er via Flexpertise Zorg negen zorgmedewerkers in vaste dienst gekomen bij een van de vijf organisaties. Zij werken dus alleen bij die organisatie. Flexpertise Zorg begint dus zijn vruchten af te werpen.”

Om juist zzp’ers in de zorg te wijzen op de gevolgen van de Wet DBA, houdt Flexpertise Zorg op 28 november in Apeldoorn een bijeenkomst speciaal voor zorg-zzp’ers. Verheggen: ,,Hier kunnen zorgprofessionals vragen stellen aan een advocaat en ontdekken hoe ze meer zekerheid kunnen krijgen in hun werk.” Inschrijven hiervoor kan via flexpertisezorg.nl/index.php/wet-dba-gratis- bijeenkomst-voor-zzpers-in-de-zorg.
In Flexpertise Zorg werken de zorgorganisaties Atlant, KleinGeluk, Nusantara-Rumah Saya, Riwis en Zorggroep Apeldoorn samen.